A apărut un document care arată că Iranul a vândut arme Rusiei pentru războiul cu Ucraina. Experții își vor spune părerea

de Madalina PETRESCU Luni, 05 Iunie 2023 1461
Un presupus contract de vânzare armament văzut și publicat de postul Sky News oferă prima „dovadă concretă” că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina, a afirmat o sursă secretă, pentru postul TV. Kievul și Londra au declarat că intenționează să investigheze autenticitatea documentului și că vor lua măsuri dacă se va dovedi că acesta este credibil.

Dacă este autentic, documentul de 16 pagini, datat 14 septembrie 2022, pare să fie pentru muniție de diferite dimensiuni de obuze și rachete de artilerie și de tancuri în valoare de puțin peste 1 milion de dolari. Acesta a fost divulgat de sursă împreună cu cinci pagini ale unui contract presupus a fi legal, care include țevi pentru un tanc T-72 și țevi pentru o piesă de artilerie Howitzer, precum și obuze de muniție. Acel contract avea o valoare de aproximativ 740.000 de dolari.

Postul de televiziune nu a reușit să verifice în mod independent autenticitatea documentelor. Cu toate acestea, sursa secretă a susținut pentru postul TV: “Acesta este un contract între iranieni și ruși cu privire la muniții... Credem că este 100% authentic”.
Sursa a mai afirmat că presupusul contract de armament ar fi fost o dovadă că acest sprijin se extinde la muniție și alte echipamente militare.

Deși nu a fost posibil să se verifice autenticitatea contractului, Sky News a arătat dosarul mai multor experți. Aceștia au spus că informațiile sunt “plauzibile”, iar data - 14 septembrie 2022 - se potrivește cu alte rapoarte separate despre o astfel de tranzacție care ar fi avut loc.

Ambasada Rusiei și, respectiv, ambasada Iranului în Marea Britanie nu au răspuns la solicitarea postului tv, să spună dacă documentele sunt autentice.

Sky News a arătat documentele lui Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, atunci când acesta a vizitat Marea Britanie în luna mai, precum și ministrului britanic de externe, James Cleverly. Kievul și Londra au declarat că intenționează să investigheze autenticitatea contractelor și că vor lua măsuri dacă se va dovedi că acestea sunt autentice.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei