A murit ultimul mareșal sovietic, implicat în puciul împotriva lui Gorbaciov

de Cuget Liber Miercuri, 26 Februarie 2020 301
Ultimul mareșal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov și în represiunea mișcării de independență în Lituania în 1991, a decedat, ieri, la vârsta de 95 de ani, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de AFP. 

"La 25 februarie, mareșalul URSS Dmitri Timofeevici Iazov a decedat la Moscova, după o boală îndelungată", au indicat agențiile, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. 

Ministru al apărării al URSS între 1987 și 1991, el a participat la puciul eșuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareșal. A fost o tentativă de lovitură de stat a comuniștilor conservatori care se opuneau reformelor lui Gorbaciov în Uniunea Sovietică. 

Puciștii au susținut atunci că Gorbaciov este incapabil să-și asume funcțiile din motive de sănătate. Ei au proclamat starea de urgență pentru șase luni, restabilirea cenzurii și aduseseră tancuri la Moscova. 

Lovitura de stat a eșuat, iar puciștii au fost arestați trei zile mai târziu, însă aceste evenimente au pecetluit soarta Uniunii Sovietice, slăbită de mișcările de independență din republici și, într-un final, aceasta s-a destrămat în decembrie 1991. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei