Acord politic privind reducerea voluntară a consumului de gaze în statele Uniunii Europene

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 27 Iulie 2022 86
Marți, 26 iulie, la Bruxelles, a avut loc reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, la care România a fost reprezentată de secretarul de stat Dan-Dragoș Drăgan.
Reducerea dependenței de importurile energetice din Rusia și pregătirea pentru iarna viitoare au fost temele principale ale discuțiilor. Comisia Europeană a propus un plan ce cuprinde măsuri coordonate de economisire a gazului natural. Conform estimărilor Comisiei și ale majorității statelor membre, măsurile pro-active de pregătire pentru iarna viitoare sunt mai eficiente decât cele reactive în caz de întrerupere a livrărilor. Participanții au transmis un mesaj clar cu privire la poziția unitară a statelor membre ale Uniunii Europene în fața tentativelor de șantaj ale Rusiei.
Miniștrii europeni au ajuns la un acord politic privind reducerea consumului de gaze, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, prin măsuri menite să asigure un flux constant de gaze către consumatorii protejați și industria critică. Volumul de gaze consumat la data de 31 martie 2023 va fi cu 15% mai mic decât media volumului consumat în perioada similară din ultimii cinci ani.
Măsurile de economisire vor avea un caracter voluntar la nivelul statelor membre. În cazul existenței riscului întreruperii complete sau al reducerii aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, prin decizia Consiliului se va putea aproba intrarea în stare de alertă la nivelul UE.
România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023, dă asigurări Ministerul Energiei. În cazul în care vor fi necesare măsuri suplimentare de reducere a consumului de gaze, consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale sau industria critică nu vor intra în sfera de aplicare. De asemenea, la propunerea României, a fost recunoscut rolul critic al sectorului de încălzire centralizată în securitatea aprovizionării, prin garantarea constantă a volumelor de gaz necesare pentru acest sector.
România a susținut importanța surselor de energie indigene, fiind deja demarată extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din consumul anual al țării noastre. Prin realizarea investiției în perimetrul Neptune Deep, România va deveni independentă de importurile de gaze naturale, fiind deopotrivă un factor de stabilitate în regiune.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei