Alertă la NATO! Rusia începe cel mai mare exercițiu militar din istorie

de Cuget Liber Marţi, 11 Septembrie 2018 224
Rusia va lansa azi cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunțate de NATO ca o repetiție a "unui conflict de mare anvergură", notează France Presse, preluată de Agerpres.
Această desfășurare masivă de forțe și participarea armatelor chineză și mongolă la exercițiile denumite "Vostok-2018" (Est-2018), preconizate să aibă loc între 11 și 17 septembrie în Siberia orientală și în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria și numeroase acuzații de amestec în politica occidentală.
Armata rusă a comparat această demonstrație de forță cu "Zapad-81" (Vest-81) care - cu aproape 40 de ani în urmă - a mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați în cadrul Pactului de la Varșovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodată în perioada sovietică.
"Imaginați-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în același timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Și toate acestea, desigur, în condiții apropiate cât mai mult posibil de o situație de luptă", a exclamat ministrul Apărării rus, Serghei Șoigu.
Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 și T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 și Su-35. Pe mare, flota rusă va desfășura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.
"Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Și inamicul sunt SUA și aliații lor", a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exercițiile respective, deși modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. "Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare", susține Felghengauer.
Opinia sa este împărtășită și de NATO, care apreciază că "Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare".
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei