Ankara spune că aşteaptă undă verde de la Washington pentru vânzarea avioanelor F-16

de Mircea GHIȚĂ Joi, 19 Ianuarie 2023 53
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi-a exprimat speranţa, la Washington, că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16, informează AFP.

„Desigur, vom discuta şi chestiuni legate de cooperarea noastră bilaterală în domeniul apărării şi, în special, cererea noastră pentru F-16”, a declarat el la Departamentul de Stat, adresându-se secretarului de stat american Antony Blinken înaintea întrevederii.
„Aşa cum am spus deja, este important nu doar pentru Turcia, ci şi pentru NATO şi Statele Unite. Prin urmare, ne aşteptăm să fie aprobată în conformitate cu interesele noastre strategice comune”, a adăugat ministrul turc de externe.
Cei doi oficiali au spus că vor aborda în cadrul discuţiilor şi conflictul din Ucraina.

Subiectele controversate în relaţia dintre Washington şi Ankara sunt multiple, de la Siria până la opoziţia Turciei faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar SUA recunosc rolul constructiv al Ankarei în războiul din Ucraina, potrivit aprecierii făcute sub protecţia anonimatului de un oficial american.

Turcia blochează intrarea Suediei şi a Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste. În pofida unui memorandum de înţelegere semnat la sfârşitul lunii iunie, Ankara îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetăţenilor turci pe care doreşte să îi judece pentru terorism.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei