Ayatollahul Khamenei l-a numit pe Mohammad Mokhber președinte interimar al Iranului. Alegeri prezidențiale în 50 de zile

de Madalina PETRESCU Marţi, 21 Mai 2024 126
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit luni pe vicepreședintele Mohammad Mokhber în funcția de președinte interimar al țării, în urma decesului președintelui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter, transmite agenția AFP.

Mokhbar este responsabil de conducerea ramurii executive

„În conformitate cu articolul 131 din Constituție, domnul Mokhbar este responsabil de conducerea ramurii executive” și, în consultare cu șefii ramurii legislative și judiciare, trebuie să organizeze „alegerea unui nou președinte în termen de maximum 50 de zile”, a precizat șeful statului într-un comunicat.

De asemenea, ayatollahul a anunțat că Iranul va ține cinci zile de doliu în urma morții președintelui Ebrahim Raissi.

„Anunț cinci zile de doliu public și prezint condoleanțe dragului popor iranian”, a declarat cel mai înalt lider al Republicii Islamice într-un comunicat publicat la câteva ore după anunțarea morții președintelui.

Mohammad Mokhber și-a obținut poziția de prim vicepreședinte prin faptul că a gestionat o mare parte din finanțele liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, scrie Jerusalem Post.

El este, de asemenea, expertul principal al ayatollahului în ceea ce privește gestionarea unei economii de „rezistență” pentru a menține Iranul pe linia de plutire în ciuda anilor de sancțiuni globale.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei