Bulgaria câștigă bătălia pentru uleiul de trandafir și alte uleiuri esențiale

de Madalina PETRESCU Luni, 03 Iulie 2023 195
În ultima zi a preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, statele membre, prin intermediul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi I (COREPER I), au aprobat o propunere legislativă pentru a menţine abordarea actuală cu privire la clasificarea uleiuri esenţiale, a anunţat Ministerul bulgar al Agriculturii.

Cu privire la propunerea Comisiei Europene de a amenda Regulamentul privind etichetarea, ambalarea şi clasificarea substanţelor şi mixturilor, Consiliul UE a acceptat argumentele Bulgariei şi altor şapte state membre cu privire la dificultăţile în adoptarea abordării propuse şi a adăugat o clauză de revizuire care cere Comisiei să facă noi analize şi să le prezinte în patru ani, informează Agerpres.

“Cultivarea oleaginoaselor este o activitate tradițională în Bulgaria, care are dimensiuni sociale, economice și culturale importante. De aceea, țara insistă să mențină abordarea actuală în ceea ce privește clasificarea acestora”, a declarat ministrul bulgar al agriculturii și alimentației, Kiril Vatev, la reuniunea colegilor săi de la Luxemburg.

Poziția sa a fost susținută de Franța, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Italia și Ungaria. Ministrul Vatev a menționat că ar trebui să continue cultivarea tradițională a culturilor oleaginoase și să fie păstrate veniturile persoanelor angajate în acest sector. Cu alte cuvinte, producția de uleiuri esențiale emblematice este foarte apreciată de consumatorii din UE și din țările terțe.

“În ceea ce privește uleiurile esențiale, am spus că există o tradiție veche de secole, iar siguranța acestora a fost dovedită. Între timp, 10 laboratoare au dovedit siguranța uleiului de trandafir și a uleiului de lavandă bulgăresc”, a continuat ministrul Kiril Vatev.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei