"Când umanitatea nu mai vede realitatea și uită istoria, se poate repeta o greșeală teribilă"

de Cuget Liber Marţi, 07 August 2018 163
Atacul nuclear asupra Hiroshimei de acum 73 de ani a fost comemorat, ieri, într-un eveniment în care autoritățile orașului au avertizat asupra noilor tensiuni nucleare globale și a riscului ca tragedia din 1945 să se poată repeta, transmite EFE.

"Când umanitatea nu mai vede realitatea și uită istoria, se poate repeta o greșeală teribilă", a afirmat primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, la ceremonia desfășurată în acest oraș din vestul Japoniei.

În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de bombardierul american B-29 a explodat la Hiroshima, iar trei zile mai târziu, pe 9 august, un atac similar a distrus orașul Nagasaki.

Bombele nucleare lansate la Hiroshima și Nagasaki au făcut din Japonia singura țară care a fost atacată cu arme atomice și au forțat la puțin timp după aceea capitularea acesteia în Al Doilea Război Mondial.

Primarul Hiroshimei a spus că, în prezent, există peste 14.000 de arme nucleare și a subliniat că, în ultimele luni, s-a văzut o renaștere a naționalismului în lume și a unor noi tensiuni nucleare care amintesc de cele din timpul Războiului Rece.

De aceea, Matsui a evidențiat importanța tratatului de interzicere a armelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a ONU pe 7 iulie 2017, dar care nu a fost ratificat de puterile atomice, nici chiar de Japonia.

Acest tratat a fost descris ca o "piatră de hotar istorică" de către primarul Hiroshimei, care a lăudat totodată eforturile de stopare a tensiunilor generate de testele nucleare și balistice ale Coreei de Nord.

Bomba de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de oameni în ziua bombardamentului și în cele ce au urmat. În prezent există peste 150.000 de supraviețuitori ai acestui atac, cu o vârstă medie de 82 de ani.

În cadrul evenimentului de luni, care a inclus un moment de reculegere în memoria victimelor, ținut la aceeași oră când a căzut bomba de la Hiroshima în urmă cu 73 de ani, premierul japonez Shinzo Abe a cerut intensificarea eforturilor globale pentru a obține o lume fără arme nucleare.

"Nu trebuie să se repete ceea ce s-a petrecut la Hiroshima și Nagasaki", a arătat Abe. "Ca unică țară care a fost lovită cu bomba atomică, avem misiunea de a ajunge la o lume fără arme nucleare. De aceea, vom promova transmiterea acestor experiențe către tineri", a arătat el.

În aceeași ceremonie desfășurată în Parcul Păcii din Hiroshima, la care au luat parte reprezentanți diplomatici din 85 de țări, Abe a apărat cele trei principii susținute de Japonia în ceea ce privește armele nucleare (a nu le deține, a nu le produce, a nu le cumpăra) și a oferit bunele oficii ale țării sale de a servi ca punte între statele cu arsenal atomic și cele care nu posedă astfel de arme.

★ ★ ★

O comemorare similară va avea loc joi la Nagasaki, acolo unde, între alte personalități, este așteptat să participe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va sosi în Japonia marți.

Într-un mesaj adresat cu prilejul comemorării de luni de la Hiroshima, Guterres a subliniat că ceea ce s-a întâmplat acum 73 de ani "nu poate și nu trebuie să se întâmple din nou".

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei