Ce se întâmplă cu bacșișul lăsat la frizer? Regulile fiscalizării bacșișului în România

de Isabel Andreea ANDRIEȘ Joi, 19 Ianuarie 2023 310
De la 1 ianuarie, bacșișul lăsat de clienți la restaurant sau la cafenea se impozitează cu 10%. Bacșișul este opțional și trebui trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti și cu cardul, potrivit RomâniaTV

Bacșișul lăsat la restaurant sau în cafenele în România este fiscalizat de la începutul acestui an. Barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

În contextul introducerii fiscalizării bacșișului pentru HORECA, se pune problema dacă și alte tipuri de afaceri în care se acordă bacșiș pot aplica benevol regulile. Răspunsul, pe scurt, este nu, scrie avocatnet.ro.
”Dispozițiile de reglementare a bacșișului se aplică doar operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 (restaurante) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor). Pentru alți operatori economici, nu este aplicabil cadrul de reglementare”, a explicat Alexandra Pătrașcu, Managing Associate la NNDKP Consultanță Fiscală.

Ce se întâmplă cu bacșișul lăsat la frizer?
Practic, Legea 376/2022 care prevede fiscalizarea bacșișului de la 1 ianuarie 2023 se referă strict la restaurante și baruri, nu și la alte tipuri de afaceri în care se acordă, de obicei, bacșiș pentru prestarea serviciilor. Cum alte cuvinte, bacșișul lăsat la frizer sau coafor, la taxi sau curierului nu este fiscalizat în țara noastră. Deocamdată. Căci dacă legea privind fiscalizarea bacșișului în Horeca va avea succes, aceasta ar putea fi extinsă și la alte tipuri de afaceri precum saloane de înfrumusețare, firme de taximetrie, firme de ridesharing ori firme de curierat.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei