UPDATE Aproximativ 250 de constănțeni protestează în fața Prefecturii. „Vrem alegeri libere și o democrație funcțională!”

Ce țări s-au mai confruntat cu anularea alegerilor prezidențiale

de Madalina PETRESCU Sâmbătă, 07 Decembrie 2024 252
Românii au asistat vineri la o decizie fără precedent în țara noastră, când Curtea Constituțională a anulat turul I al alegerilor prezidențiale din 2024. Deși acest lucru pare extraordinar, în lume au existat numeroase cazuri similare, unele chiar recente. Totuși, doar în Austria, o țară democratică, s-a întâmplat o situație similară, scrie adevărul.ro


Ucraina – alegerile din 2004

În Ucraina, alegerile prezidențiale au avut loc pe 31 octombrie, 21 noiembrie și 26 decembrie 2004, reprezentând al patrulea tur de alegeri prezidențiale de după independența față de Uniunea Sovietică.
În al doilea tur s-au confruntat Viktor Iușcenko, liderul opoziției, și Viktor Ianukovici, prim-ministru la momentul respectiv și candidat al Partidului Regiunilor. Ulterior, Curtea Supremă a Ucrainei a constatat că alegerile fuseseră afectate de falsificarea rezultatelor în favoarea lui Ianukovici.
Potrivit legislației ucrainene, alegerile prezidențiale se desfășoară într-un sistem cu două tururi, în care un candidat trebuie să obțină majoritatea (50% sau mai mult) din voturile exprimate. Primul tur a avut loc pe 31 octombrie, iar deoarece niciun candidat nu a obținut majoritatea, pe 21 noiembrie s-a desfășurat al doilea tur între Iușcenko și Ianukovici. Conform rezultatelor oficiale anunțate pe 23 noiembrie, Ianukovici câștigase al doilea tur. Cu toate acestea, Iușcenko și susținătorii săi au contestat rezultatele, iar observatorii internaționali au afirmat că alegerile fuseseră fraudate. Aceste evenimente au generat o criză politică în Ucraina și au dus la proteste denumite „Revoluția portocalie”, în care manifestanții au cerut repetarea celui de-al doilea tur. La 3 decembrie, Curtea Supremă a Ucrainei a invalidat rezultatele turului din 21 noiembrie și a dispus repetarea alegerilor.
Scrutinul a avut loc pe 26 decembrie, iar Viktor Ianukovici a câștigat cu 53% din voturi, față de 44% pentru Iușcenko. Observatorii occidentali au considerat că acest scrutin repetat a fost mult mai corect decât cele anterioare. 


Maldive – alegerile din 2012 

Poliția din Maldive a oprit în ultima clipă pregătirile pentru alegerile prezidențiale programate pentru 20 octombrie, prelungind astfel criza politică începută la începutul lunii. Acest lucru a avut loc după ce Curtea Supremă din Maldive a anulat rezultatele primului tur din cauza unor acuzații de fraudă. Fuwad Thowfeek, liderul comisiei electorale, a relatat că poliția a intervenit în punctele de lucru, instruind oficialii și voluntarii să nu mai distribuie materiale electorale. Locuitorii din Maldive trebuiau să meargă din nou la urne pe 20 octombrie, pentru a-și alege președintele, după ce Curtea Supremă anulase rezultatele primului tur din 7 septembrie, citând nereguli.
Cu toate acestea, observatorii locali și internaționali au considerat că primul tur s-a desfășurat corect și transparent.
Alegerile au fost reluate în noiembrie 2013, iar Abdulla Yameen a câștigat în cadrul scrutinului repetat.
Austria – alegerile din 2016 

Alegerile prezidențiale din Austria au avut loc în două tururi: primul tur pe 24 aprilie 2016, iar al doilea tur pe 22 mai 2016. Totuși, rezultatele celui de-al doilea tur au fost anulate, iar un nou tur de vot a fost organizat pe 4 decembrie 2016. În primul tur, Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății din Austria (FPÖ), a obținut cele mai multe voturi, iar Alexander Van der Bellen, un candidat independent, a venit pe locul al doilea. Candidații celor două partide guvernamentale, Partidul Social Democrat și Partidul Poporului Austriac, s-au clasat pe locurile patru și cinci, iar Irmgard Griss, independent, s-a aflat pe locul trei. Acest rezultat a dus la o criză guvernamentală și la demisia cancelarului Werner Faymann. Cum niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor, Hofer și Van der Bellen au intrat în al doilea tur, care s-a desfășurat în mai. În această rundă, Van der Bellen l-a învins pe Hofer pe 23 mai, după numărarea voturilor prin corespondență.
Pe 1 iulie, Curtea Constituțională a Austriei a anulat rezultatele turului al doilea, după ce au fost contestate rezultatele din 20 dintre cele 117 districte administrative. Curtea a stabilit că legea electorală a fost încălcată în 14 dintre aceste districte, întrucât 77.900 de voturi prin corespondență au fost numărate prea devreme, deși nu s-au găsit dovezi de fraudă. Inițial, al doilea tur era programat pentru 2 octombrie, dar a fost amânat pentru 4 decembrie 2016.
În final, Van der Bellen a câștigat alegerile cu 53,8% din voturi. Hofer a recunoscut înfrângerea imediat după închiderea urnelor, iar Van der Bellen a depus jurământul ca al 12-lea președinte al Austriei pe 26 ianuarie 2017.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei

Redacție Abonamente Publicitate Contact Arhivă Anunțuri Sursa de Sănătate Termeni și condiții Politica de confidențialitate