China dorește cărbune rusesc. Moscova are nevoie de clienți și a redus prețul

de Mircea GHIȚĂ Luni, 23 Mai 2022 153
China cumpără cantități record de cărbune rusesc ieftin, în timp ce Moscova încearcă să găsească noi cumpărători după ce Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva importurilor din Rusia.

În aprilie, nu numai că a doua cea mai mare economie a lumii a cumpărat mai mult cărbune din Rusia, importurile atingând valori record, dar a eliminat și tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune, o mișcare despre care analiștii spun că vor beneficia în principal furnizorii ruși, scrie CNN.

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia aproape s-au dublat între martie și aprilie, ajungând la aproape 5 milioane de tone, potrivit datelor comerciale de la Refinitiv. Rusia a depășit Australia ca al doilea cel mai mare furnizor al Chinei și acum reprezintă 19% din importurile sale de cărbune, în creștere față de ponderea de 14% pe care o avea în martie.
Comerțul în creștere cu cărbune avantajează ambele părți. În ciuda angajamentelor pe care China și le-a luat pentru a lupta cu schimbările climatice, țara se concentrează acum pe scoaterea economiei din criză și are nevoie de cărbune pentru a alimenta centralele electrice și pentru a produce oțel pentru proiecte de infrastructură. Rusia are nevoie disperată de noi clienți pentru combustibilii fosili, din cauza sancțiunilor occidentale.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei