Comisia Europeană renunţă la procedura judiciară împotriva Poloniei privind statul de drept

de Sorin MIHALACHE Joi, 30 Mai 2024 276
Comisia Europeană a renunţat oficial la procedura judiciară împotriva Poloniei, ţară acuzată de nerespectarea statului de drept, transmite agenţia DPA.
Ca urmare a procedurii, Polonia se confrunta, în principiu, cu posibilitatea suspendării drepturilor sale de membră a UE, ceea ce ar fi fost o premieră în cadrul Uniunii.
Abandonarea demersului Comisiei elimină această posibilitate şi încheie o dispută care a marcat multă vreme relaţiile între Bruxelles şi Varşovia.
CE acuzase fostul guvern polonez format de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) că subminează independenţa justiţiei. Coaliţia de centru condusă de Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a învins însă PiS în alegerile generale din 15 octombrie anul trecut, iar în februarie anul acesta, a prezentat un plan de reforme.
Ca urmare, Comisia a apreciat că Polonia reacţionează la îngrijorările privind independenţa justiţiei şi s-a angajat să implementeze deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind statul de drept. Executivul european a luat decizia pe baza acestei constatări. Intenţia de a proceda astfel fusese anunţată din 6 mai.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei