Demonstraţiile regionale din Bolivia au fost suspendate

de Mircea GHIȚĂ Duminică, 27 Noiembrie 2022 57
Regiunea Santa Cruz, capitala economică a Boliviei şi bastion al opoziţiei, a suspendat duminică demonstraţiile împotriva guvernului, uneori violente, care au avut loc timp de 36 de zile şi care cereau organizarea anticipată a unui recensământ crucial în vederea alegerilor, informează AFP.

Romulo Calvo, liderul Comitetului Civic Departamental, un puternic conglomerat civil şi patronal, a declarat că „de acum facem o pauză, a patra, încetăm greva şi blocadele, fără să ne suspendăm lupta“. „Astăzi este o zi istorică, democraţia a câştigat”, a adăugat el într-o declaraţie pentru presă.

Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege al guvernului care prevede garantarea desfăşurării recensământului în martie 2024, o repartizare a resurselor economice şi reatribuirea locurilor înaintea alegerilor prezidenţiale din 2025. Camera inferioară a parlamentului a transmis proiectul Senatului.
Santa Cruz şi-a început protestele pe 22 octombrie, când au fost blocate străzi, bulevarde şi drumuri interdepartamentale pentru a cere preşedintelui de stânga Luis Arce să organizeze un recensământ al populaţiei până în 2023, deoarece distribuţia fondurilor publice şi alocarea locurilor în Parlament depind de populaţia fiecărei regiuni.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei