Europenii au respectat apelul guvernelor de a economisi energia şi au redus încălzirea

de Mircea GHIȚĂ Joi, 19 Ianuarie 2023 80
Europenii au dat drumul la încălzire cu o lună mai târziu decât de obicei şi, de asemenea, au redus temperatura instalaţiilor de încălzire pe parcursul iernii, respectând apelul guvernelor de a economisi energia pe fondul crizei din Ucraina, arată datele colectate de firma germană Tado, care activează pe piaţa termostatelor inteligente, informează Reuters.
Conform acestor date, colectate de la sute de mii de termostate inteligente instalate în gospodăriile de pe întreg continentul, pe măsură ce temperaturile de afară au coborât, gospodăriile au răspuns la avertismentele serioase privind costurile mari cu încălzirea.

Oamenii şi firmele din Europa folosesc din ce în ce mai mult termostatele inteligente pentru a-şi monitoriza consumul de gaze. Aceste termostate sunt deseori legate de tarifele unui furnizor de energie pentru a facilita cererea şi a reduce vârfurile de cost. În Germania, astfel de termostate sunt obligatorii în noile clădiri.
Datele Tado arată că, în iarna 2022-2023, proporţia locuinţelor care au dat drumul la încălzire a trecut pragul de 90% abia în data de 28 noiembrie. Comparativ, în precedenţii trei ani acest prag a fost trecut cu trei săptămâni mai devreme, pe 7, 12, respectiv 15 noiembrie.

De asemenea, instituţiile publice din Germania au redus şi ele temperaturile în birouri până la 19 grade Celsius. La Universitatea din oraşul Oder, la graniţa cu Polonia, personalul a primit pături pentru a se încălzi.
Datele Tado arată şi că termostatele din gospodării au fost coborâte cu aproape un grad, în iarna aceasta, comparativ cu situaţia din anii precedenţi. În paralel, organismele de reglementare din energie sunt acum mai relaxate când vine vorba de perspectivele cu privire la aprovizionarea cu gaze a Europei.
 
„Graţie economisirii, intrărilor de gaze şi nivelului bun al stocurilor suntem foarte, foarte optimişti că nu va mai trebui să ne facem griji cu privire la o criză a gazelor în iarna aceasta”, a declarat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, după ce anterior i-a avertizat pe consumatori că va fi nevoie de reduceri semnificative la consumul de gaze pentru a împiedica o criză în aprovizionare.
Datele colectate de Tado se bazează pe citirea a 340.000 de termostate inteligente conectate la cloud din întreaga Europă şi arată unele variaţii regionale, dar şi o direcţie clară. În timp ce gospodăriile din Ţările de Jos au redus, în medie, temperaturile ţintă cu 0,99 grade Celsius, comparativ cu situaţia din urmă cu un an, cele din Spania au redus temperaturile cu doar 0,29 grade Celsius.
În Marea Britanie, 79,6% dintre gospodăriile cu termostate inteligente Tado au setat termostatul mai jos, iar în Norvegia, ţară cu bogate rezerve de gaze naturale, doar 47% dintre gospodării au făcut acelaşi lucru. Setările de temperatură în Norvegia au coborât cu 0,2 grade Celsius, până la 20,8 grade, în timp ce în Marea Britanie au fost reduse cu un grad, până la 18,3 grade Celsius.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei