Europol anunţă închiderea unor canale de propagandă ale Statului Islamic! "Incitau la terorism în cel puţin 30 de limbi"

de Alina DRACOPOL Sâmbătă, 15 Iunie 2024 238
Forţele de poliţie din Europa şi Statele Unite au închis în ultima săptămână un număr mare de servere având legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic şi care găzduiau mijloace de propagandă „ce incitau la terorism în cel puţin 30 de limbi”, au anunţat Europol şi Eurojust, relatează AFP, Reuters şi dpa.
Autorităţile spaniole au arestat nouă „persoane radicalizate”, iar servere au fost desfiinţate în Statele Unite, Germania, Ţările de Jos şi Islanda, au declarat agenţiile europene.
Au fost închise un post de radio, o agenţie de presă şi a fost şters conţinut în mai multe limbi de pe reţelele sociale.
Aceste acţiuni ale poliţiei au fost rezultatul unei anchete desfăşurate pe parcusul unui an care a vizat reţelele de propagandă. Ele au făcut posibilă „limitarea capacităţii organizaţiilor teroriste de a recruta, radicaliza şi mobiliza recrutori online”, potrivit comunicatului.
Unele dintre site-uri au fost, de asemenea, folosite pentru a strânge fonduri şi pentru a coordona atacurile, cu instrucţiuni despre fabricarea de explozibili, se mai arată în comunicat.
Există o „legătură directă” între tipul de propagandă difuzat şi un risc crescut de atacuri, a declarat Alberto Rodriguez Vazquez de la poliţia spaniolă, la o conferinţă de presă la Haga, unde se află sediile Europol şi Eurojust.
Închiderea serverelor „îl privează pe adversar de câmpul de luptă online. Acest lucru previne mobilizarea membrilor care sunt deja terorişti şi radicalizarea altora”, a adăugat el.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei