Eva Kaili nu scapă de procedura de ridicare a imunităţii parlamentare într-un dosar de corupţie

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 17 Ianuarie 2024 133
Tribunalul din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins ca inadmisibilă acţiunea eurodeputatei Eva Kaili, suspectată de fraudă şi corupţie, care solicitase încetarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare, informează agenţia Reuters.
Kaili, fostă vicepreşedintă a Parlamentului European, a încercat să se opună cererii procurorului public european Laura Kovesi de a-i anula imunitatea.
Eurodeputata a considerat, de asemenea, că o decizie a preşedintei PE Roberta Metsola este ilegală şi a decis să depună o moţiune în plenul legislativului european şi să o înainteze Comisiei pentru afaceri juridice (JURI).
Parchetul european (EPPO) a demarat procedura în cadrul unei anchete privind gestionarea alocaţiilor parlamentare pentru asistenţi şi suspiciunile de fraudă în dauna bugetului UE.
Dosarul este separat de cel de luare de mită în care este implicată Kaili. Procuratura din Belgia nu a solicitat ridicarea imunităţii eurodeputatei în timpul anchetei, deoarece consideră că aceasta a fost prinsă în flagrant. Scandalul respectiv a izbucnit la sfârşitul lui 2022, când au apărut informaţii despre presupusa cumpărare de influenţă în PE de către Qatar şi Maroc.
EPPO acuză mai mulţi suspecţi de corupţie, spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie infracţională. Printre aceştia, şi Eva Kaili, în vârstă de 45 de ani, reprezentantă a Greciei, arestată la începutul lui decembrie 2022, dar eliberată în aprilie 2023, când i s-a impus arestul la domiciliu sub supraveghere electronică. Această restricţie a fost însă eliminată în mai anul trecut.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei