"Fereastră de oportunitate" pentru rezolvarea unui diferend post-Brexit cu Londra

de Cuget Liber Vineri, 25 Noiembrie 2022 60
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul irlandez Michael Martin, care s-au întâlnit la Paris, consideră că există „o fereastră crucială de oportunitate pentru a rezolva” diferendele comerciale post-Brexit cu Londra cu privire la Irlanda de Nord, potrivit unui comunicat irlandez, scrie AFP.
 
Şeful guvernului irlandez, primit la Palatul Elysée, „i-a mulţumit preşedintelui pentru solidaritatea neclintită a Franţei faţă de Irlanda pe tot parcursul Brexitului”, se menționează în acest text. „Cei doi lideri au convenit asupra importanţei unui nou parteneriat vital cu Regatul Unit şi sunt de părere că, în prezent, există o fereastră crucială de oportunitate pentru a rezolva problemele legate de protocol”, au adăugat ei.
 
Michael Martin s-a întâlnit, pe 10 noiembrie, cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, care îşi manifestase dorinţa de a pune capăt acestor diferende.
Provincia britanică Irlanda de Nord este cufundată într-un impas politic. În centrul dezacordurilor, protocolul nord-irlandez care a fost negociat la momentul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Irlanda de Nord are singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE, dar aceasta trebuie să rămână deschisă în temeiul acordului de pace din 1998, care a pus capăt la trei decenii de violenţe.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei