Fostul ministru de externe Edgars Rinkevics, ales preşedinte al Letoniei

de Sorin MIHALACHE Joi, 01 Iunie 2023 141
Parlamentul Letoniei l-a ales în funcţia de preşedinte al ţării pe Edgars Rinkevics, fost ministru de externe al ţării baltice, transmite agenţia DPA.
Politicianul în vârstă de 49 de ani, candidat al partidului Jauna Vienotiba, a primit 52 dintre cele 87 de voturi exprimate de parlamentari.
Contracandidaţii săi au fost Uldis Pilens, reprezentantul Listei Unite (centru), şi Elina Pinto, candidata formaţiunii Progresiştii (stânga).
Edgars Rinkevics, care va reprezenta Letonia la Summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, îl înlocuieşte pe colegul său de partid Egils Levits (67 de ani), care anunţase că nu doreşte un al doilea mandat de preşedinte.
Potrivit Constituţiei letone, dacă niciun candidat nu câştigă 51 sau mai multe voturi în prima rundă, regulamentul permite desfăşurarea unui al doilea tur. Dacă nimeni nu obţine un sprijin suficient, candidatul cu cele mai puţine voturi este eliminat. Totuşi, în cazul în care nimeni nu ajunge la 51 de voturi în a doua rundă, trebuie organizate noi alegeri în decurs de 10 până la 15 zile.
Alianţa tripartită aflată la guvernare la Riga deţine 54 din cele 100 de locuri în parlament.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei