Fostul preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev a fost supus unei intervenţii chirurgicale la inimă

de Mircea GHIȚĂ Vineri, 20 Ianuarie 2023 70
Fostul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a suferit o intervenţie chirurgicală reuşită la inimă şi viaţa lui nu este în pericol, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt Aidos Ukibai, informează Reuters.
Anunţul făcut de Ukibai pe Twitter vine după informaţii apărute în mass-media kazahe conform cărora Nazarbaev, 82 de ani, a fost spitalizat.

Nursultan Nazarbaev, care a condus în mod autoritar această fostă republică sovietică de la declararea independenţei sale în 1991, a demisionat în mod surprinzător în 2019. Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, succesorul lui, a luat treptat distanţă faţă de moştenirea predecesorului şi mentorului său, demarând reforme şi îndepărtând influentul clan al fostului preşedinte.
Această turnură a devenit tot mai evidentă după revoltele sângeroase care au zguduit Kazahstanul în ianuarie 2022 şi ale căror cauze rămân şi acum misterioase.

Lui Nursultan Nazarbaev i s-a retras de asemenea titlul de Elbasi, Liderul Naţiunii, statut care i-a oferit o autoritate considerabilă. Mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost îndepărtaţi din posturi de răspundere şi unul dintre nepoţii săi a fost arestat pentru deturnare de fonduri.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei