General rus, întrebat despre scutul american antirachetă din România și Polonia: Sunt în raza de acțiune a forțelor noastre

de Cuget Liber Marţi, 18 Decembrie 2018 189
Instalațiile americane de apărare antirachetă din Europa se află în raza de acțiune a forțelor rusești, a declarat general-colonelul Serghei Karakaiev, comandantul Forțelor strategice ale Rusiei, citat de agenția de stat Tass.

"Nu trebuie să uităm că instalațiile de apărare antirachetă sunt plasate în raza de acțiune a altor modalități eficiente de atac [non-nuclear] ale Forțelor noastre armate", a răspuns, într-un interviu pentru Krasnaya Zvezda, generalul rus, când a fost întrebat despre amplasarea scutului american antirachetă în România și Polonia.

Luna trecută, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a susținut că amplasarea sistemului american Aegis Ashore în Polonia reprezintă o încălcare directă a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Președintele american Donald Trump a anunțat în 20 octombrie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

În 4 decembrie, secretarul american de Stat Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite dau Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acțiune. În caz contrar, Washingtonul își va suspenda obligațiile.

"SUA declară azi că Rusia a încălcat tratatul și ne vom suspenda obligațiile în 60 de zile, dacă Rusia nu își respectă obligațiile sale de manieră verificabilă", a spus Mike Pompeo. 

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova și Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de km dotate cu focoase nucleare și se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securității Europei, reducând riscul unui atac nuclear. 

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită și SSC-8, care are o rază de acțiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF și au amenințat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei