În Dubai a căzut cea mai abundentă ploaie din ultimii 75 de ani. Cum se explică fenomenul

de Madalina PETRESCU Joi, 18 Aprilie 2024 853
Oraşul Dubai a fost paralizat, din cauza inundaţiilor provocate de ploi torenţiale record.

Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente precipitaţii de la începutul înregistrărilor, în 1949, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie, citat de agenţia de presă de stat Wam.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii puternice, obligând Aeroportul Internaţional din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, să devieze o parte din zborurile sale.

Unele drumuri s-au prăbuşit, zonele rezidenţiale au fost afectate de inundaţii puternice şi mulţi locuitori au relatat că apa li se scurgea în casă prin acoperişuri, uşi şi ferestre, relatează BFMTV.

Agenţia de ştiri Bloomberg dezvăluie că, luni, au fost trimise avioane pentru a efectua o operaţiune de însămânţare a norilor. Şapte operaţiuni de însămânţare a norilor ar fi avut loc în zilele de dinaintea furtunii.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au înregistrat un record de precipitaţii, 254 de litri pe metrul pătrat căzând în mai puţin de 24 de ore în Al Ain, un oraş de la graniţa dintre EAU şi Oman, potrivit centrului naţional de meteorologie.
Aceasta a fost cea mai mare cantitate de când au început înregistrările în 1949, înainte ca EAU să fie formate în 1971.

Cum se explică fenomenul

Fenomenul picăturii reci se află la originea acestor precipitaţii, a explicat miercuri, la BFMTV, hidrologul Emma Haziza. „Este un front de aer care se ridică foarte sus în atmosferă. Există o forfecare între masele de aer foarte calde şi masele de aer foarte reci. Fenomenele sunt violente şi, mai presus de toate, se simte ca şi cum ar cădea cerul”, a explicat ea.

Potrivit Keraunos, o companie specializată în analizarea furtunilor, „aerul rece din partea superioară a interacţionat cu o masă de aer subtropical supraîncărcată cu umiditate, generând o instabilitate puternică şi un context favorabil formării repetate de furtuni cu potenţial ridicat de precipitaţii” în Golful Persic.

Specialiştii de la Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite au declarat, de asemenea, pentru agenţia de ştiri Bloomberg, că luni au fost trimise avioane pentru a efectua o operaţiune de însămânţare a norilor. Şapte operaţiuni de însămânţare a norilor ar fi avut loc în zilele de dinaintea furtunii. Această tehnică presupune modificarea structurii unui nor pentru a provoca ploaia. Emiratele Arabe Unite folosesc această tehnică încă din anii ’90 pentru a face faţă aridităţii de pe teritoriul lor. Însă unii experţi spun că eficacitatea însămânţării norilor şi riscurile de mediu asociate nu sunt încă pe deplin lămurite.

În plus, este posibil ca intensitatea ploilor care au căzut în ţările din Golf să fi fost influenţată de încălzirea globală, deşi această legătură nu a fost încă studiată în ceea ce priveşte atribuirea.

Friederike Otto, lector senior în ştiinţa climei la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra, a declarat pentru AFP că „este foarte probabil ca ploile mortale şi distructive din Oman şi Dubai să fi fost agravate de schimbările climatice provocate de om”.

Se ştie că încălzirea globală creşte intensitatea şi frecvenţa evenimentelor extreme (secetă, inundaţii etc.).


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei