Infractori români în spatele a peste 90% din furturile de la bancomate din Marea Britanie

de Cuget Liber Luni, 26 Martie 2012 356
Mai mult de nouă din zece furturi de la bancomatele din Marea Britanie sunt comise de grupuri infracționale formate din români, valoarea fraudelor ridicându-se la 30 de milioane lire sterline în fiecare an, au declarat importanți oficiali din poliția britanică, relatează publicația Daily Mail, citată de Agerpres.

Impostorii sosesc în Marea Britanie vizând în mod special bancomatele și folosesc o gamă largă de echipamente sofisticate pentru a obține detaliile bancare ale victimelor.
În primele trei luni ale anului trecut, polițiștii britanici au identificat 120 români implicați în infracțiuni legate de furturile din bancomate, majoritatea provenind sau având legături cu același oraș din estul României, Bacău.
'Realitatea este că 92% din fraudele comise la bancomatele (ATM) din Marea Britanie au autori români', a declarat inspectorul-șef Paul Barnard.
Cele mai multe escrocherii sunt făcute prin utilizarea de dispozitive electronice montate la bancomate, cu ajutorul cărora sunt copiate datele victimelor, în timp ce o cameră de mici dimensiuni înregistrează codurile PIN. Infractorii clonează apoi cardurile, cu care retrag banii.
Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al românului Adu Bunu (36 de ani), condamnat în 2008 pentru fraudă cu carduri bancare, care și-a fotografiat copilul 'îngropat' în bani furați din bancomatele britanice cu ajutorul cardurilor clonate.
După instituirea unor măsuri mai importante de securitate, fraudele comise la ATM-uri a scăzut cu 12%, de la 33,2 milioane de lire sterline în 2010 la 29,3 milioane anul trecut. Cu toate acestea, ofițerii avertizează că există circa 1.000 de grupuri infracționale de români care încă operează în Marea Britanie și se tem de creșterea acestor 'activități' în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.
Șeful poliției din Londra, Steve Head, a declarat: 'Se poate vedea destul de clar ce fac ei cu banii când se întorc înapoi în România. Duc un stil de viață luxos, mașini luxoase, case la fel. Ceea ce stă în spatele acestor acțiuni este lăcomia - lăcomia oamenilor care organizează aceste acțiuni, lăcomia profesioniștilor care permit acest lucru și lăcomia acelor oameni care creează tehnologia cu ajutorul cărora actualele sisteme sunt depășite'.
Un episod din documentarul 'Fraud Squad', care va fi difuzat luna viitoare de ITV1, prezintă ofițeri de poliție britanici în timpul unui raid în Essex pentru arestarea unui român, Maxim Catană, de 22 de ani, împreună cu un alți doi membri ai grupului, Nikolajs Delvers și Daniel Anghel. În interiorul casei, detectivii au descoperit ceea ce ei au numit 'o fabrică de ATM-uri' - dispozitive de copiere, carduri clonate, 2.000 de lire sterline și o listă de bancomate din sudul Angliei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei