Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

de Sorin MIHALACHE Duminică, 07 Aprilie 2024 104
Două instituţii de presă israeliene acuză guvernul israelian că foloseşte inteligenţa artificială (IA) pentru a identifica şi a lovi ţinte în Fâşia Gaza, provocând un număr foarte mare de victime civile, acuzaţii care au provocat o reacţie puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmite agenţia AFP.
„Sunt profund tulburat de informaţiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligenţa artificială ca instrument de identificare a ţintelor, în special în zonele rezidenţiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile”, a declarat Guterres. „Nicio parte a deciziilor de viaţă sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor”, a adăugat acesta.
Investigaţia publicată de +972 Magazine şi Local Call descrie un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care foloseşte IA pentru a identifica ţinte în Fâşia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.
Potrivit acestor mass-media independente, care se bazează pe şase ofiţeri de informaţii israelieni, programul a jucat un rol central în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Potrivit acestora, armata a tratat producţiile maşinii de inteligenţă artificială „ca şi cum ar fi o decizie umană”.
Potrivit a două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru „junior” al Hamas depistat de „Lavanda”, era permis să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 şi 20 de civili. Raportul a crescut la o sută de civili pentru un comandant al mişcării islamiste palestiniene.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei