Ivan Gheşev, puternicul procuror general al Bulgariei, a fost destituit

de Sorin MIHALACHE Marţi, 13 Iunie 2023 90
Puternicul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheşev, acuzat de ani de zile de o politică tolerantă în faţa corupţiei, a fost destituit pentru „atingere adusă prestigiului puterii judiciare”, informează agenţia France Presse.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care în trecut a respins propuneri similare, a votat de data aceasta cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă în favoarea demiterii lui Gheşev. El este acuzat că a făcut remarci injurioase în timpul unei conferinţe de presă împotriva unor deputaţi, trataţi drept „gunoaie politice”.
Magistratul în vârstă de 52 de ani, care supraveghea activitatea tuturor procurorilor şi avea puterea de a începe sau de a opri o anchetă, era contestat încă de la numirea sa în 2019. Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în urmă cu trei ani pentru a-i cere demisia.
Gheşev este acuzat că a îngropat anchete asupra unor oligarhi şi politicieni, care nu au fost aduşi niciodată în faţa justiţiei, deşi sunt supuşi sancţiunilor americane şi britanice. De asemenea, el este suspectat că a dramatizat o explozie împotriva maşinii sale blindate la începutul lunii mai.
Gheşev părea de neclintit din funcţie atât timp cât se bucura de sprijinul fostului prim-ministru Boiko Borisov, dar acesta din urmă i l-a retras în mai, dornic să se apropie de reformatori pentru a pune capăt unei lungi crize politice.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei