Klaus Iohannis s-ar putea retrage din cursa pentru șefia NATO. La Bruxelles sunt vehiculate mai multe scenarii în privința lui

de Madalina PETRESCU Miercuri, 29 Mai 2024 453
Majoritatea țărilor NATO consideră că a venit momentul ca președintele Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru funcția de secretar general al Alianței, relatează Politico, care susține că, în culise, un număr de oficiali și diplomați UE sunt de părere că președintele român joacă pe termen lung și se folosește de candidatura la NATO ca să se poziționeze pentru o funcție de rang înalt la nivelul UE.

Klaus Iohannis ar fi susținut doar de Ungaria în cursa pentru șefia NATO

Potrivit publicației, după ce și-a anunțat candidatura în martie, Klaus Iohannis a reușit să obțină susținerea unui singur stat dintre cele 32 din NATO – iar aceea este Ungaria, care săptămâna trecută amenința că va renunța la anumite operațiuni NATO. Slovacia este în continuare nehotărâtă, însă toate celelalte 29 de țări și-au exprimat sprijinul pentru favoritul cert al cursei, premierul olandez Mark Rutte.

Chiar și așa, nu este suficient pentru Rutte, care are nevoie de susținerea unanimă a aliaților pentru a-l succeda în funcție pe Jens Stoltenberg, care va face un pas în spate la începutul lunii octombrie.

Miniștrii de externe din statele NATO se reunesc la Praga, joi și vineri, și există teama că dacă Iohannis nu renunță în curând căutarea următorului secretar general al NATO riscă să devină parte a manevrelor de culise pentru ocuparea posturilor de conducere din UE după alegerile europarlamentare.

De obicei sunt în joc președințiile Comisiei Europene și Consiliului European, precum și rolul de șef al diplomației europene, dar țările UE caută să obțină și portofoliile de comisar european pe care și le doresc.

Acum este în joc și funcția de secretar general al NATO.

„Pentru prima dată, NATO este parte din pachet. Oficial nu este, dar neoficial este”, a confirmat un oficial european.
Administrația Prezidențială a României a negat că președintele român ar fi presat să se retragă din cursă: „Nu există o astfel de presiune în ceea ce privește retragerea candidaturii”, potrivit Politico.

O retragere înaintea cursei pentru funcțiile de top din UE și înaintea Summitului NATO de la Washington i-ar aduce lui Klaus Iohannis o oarecare bunăvoință din partea aliaților occidentali, bunăvoință care l-ar putea ajuta în timpul discuțiilor pentru pozițiile din UE.

Mai multe scenarii vehiculate

La Bruxelles sunt vehiculate mai multe scenarii în ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis. O variantă cu șanse destul de mici este cea în care actualul Președinte al României ar fi o alternativă pentru eventualitatea în care Ursula von der Leyen nu își asigură un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene.

O altă opțiune vehiculată se referă la portofoliul de comisar european al apărării. Von der Leyen a spus deja că ar fi bine dacă rolul – care în prezent nu există, dar pe care intenționează să îl creeze – ar fi deținut de un est-european. Cel mai menționat nume în acest sens este Radoslaw Sikorski, actualul ministru de externe al Poloniei, dar funcția ar putea ajunge și la Iohannis, au spus alți doi oficiali UE.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei