MAE - Atenţionare de călătorie Bulgaria: Perioade prelungite de aşteptare la terminalele de marfă

de Madalina PETRESCU Joi, 18 Ianuarie 2024 279
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează transportatorii români de mărfuri care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria asupra timpilor de aşteptare prelungiţi la frontierele româno-bulgare.

Autorităţile bulgare de resort efectuează controale vamale întărite la terminalele de mărfuri, pe ambele sensuri, la toate punctele vamale şi punctele de frontieră bulgare, precum şi pe întregul teritoriu al ţării. În acest sens, sunt folosite toate metodele de control vamal - control fizic, scanare cu sisteme cu raze X şi control al documentelor de însoţire a mărfurilor, informează un comunicat de presă al MAE.

Este recomandat transportatorilor români să respecte în mod strict indicaţiile sau semnalele organelor de control vamal aflate la faţa locului şi să îşi aleagă cu atenţie itinerariul rutier corespunzător în momentul achiziţionării taxelor de drum - TOLL.

În acest context, este reiterată importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu timpii considerabil măriţi de aşteptare la controlul vamal.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg;

* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia - www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei