Magistrații rămân cu pensiile speciale, au decis judecătorii CCR

de Madalina PETRESCU Miercuri, 02 August 2023 177
Magistrații rămân cu pensiile speciale, au decis judecătorii CCR. Trei dintre ei au pensii speciale de cel puțin 6.000 euro pe lună.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii”, a anunţat miercuri preşedintele CCR, Marian Enache.

Președintele CCR, care a analizat tăierea pensiilor speciale, ridică o pensie specială de 7.500 de euro și un salariu de peste 5.000 de euro. Poate fi vorba de imparțialitate în acest caz ? Mai sunt doi judecători CCR în aceeași situație, scrie newsweek.ro

Enache nu e singurul judecător CCR ce cumulează pensia cu salariul. Deliorga Cristian: salariu CCR - 4.500 euro/pensie specială - 6.600 euro. Attila Varga: salariu CCR - 4.500 euro/pensie specială - 6.500 euro.


Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei