MOMENT ISTORIC! Rotația Pământului se accelerează. Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

de Alina DRACOPOL Joi, 28 Martie 2024 207
Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi ani, o secundă va fi eliminată din cronometrajul global, arată un nou studiu în prestigioasa revista Nature, citează stiri.tvr.ro

Această „secundă bisectoare negativă” este necesară pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotația Pământului, care se accelerează din cauza schimbărilor climatice și a proceselor din miezul planetei. RotațiA pământului nu este constantă, se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă pe suprafața Pământului și în miezul său topit, spun oamenii de știință.
Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă ocazional că ceasurile lumii trebuie să fie ajustate cu o „secundă bisectoare”, ceea ce poate suna nesemnificat, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.
Au fost adăugate o mulțime de secunde de-a lungul anilor. Dar, după o tendință lungă de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor în nucleul său. Pentru prima dată, va trebui scoasă o secundă. „O secundă intercalată negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, așa că problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a scris Patrizia Tavella, membru al Departamentului de timp al Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei