Netanyahu, decis să atace Iranul înaintea alegerilor din SUA

de Cuget Liber Miercuri, 22 August 2012 223
Premierul israelian Benjamin Netanyahu este hotărât să atace Iranul înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, din luna noiembrie, scrie portalul timesofisrael.com, preluând o relatare a postului israelian Channel 10 News, care exprimă îndoieli cu privire la faptul că președintele Barack Obama l-ar putea face să se răzgândească pe Netanyahu.
Informația a venit de la reporterul militar Alon Ben-David, jurnalistul având în acest an acces extins la Forțele aeriene israeliene, care s-au antrenat pentru un posibil atac. Potrivit lui Ben-David, din moment ce sancțiunile suplimentare impuse Iranului nu au reușit să îl oblige la suspendarea programului nuclear în ultimele două luni, "din punctul de vedere al primului ministru, timpul acțiunii se apropie tot mai mult".
Întrebat cât de aproape este acum Israelul de "o decizie și poate de un atac", Ben-David a răspuns: "Se pare că suntem mai aproape ca niciodată".
Se pare, de asemenea, că Benjamin Netanyahu nu va aștepta o posibilă mult-discu-tată întâlnire cu Barack Obama, după Adunarea Generală a ONU din septembrie, și "nu este clar dacă va exista o întâlnire". În orice caz, "mă îndoiesc că Obama ar putea spune ceva care să îl convingă pe Netanyahu să amâne un posibil atac", a adăugat reporterul.
Conform relatării, premierul Netanyahu și ministrul Apărării, Ehud Barak, sunt de părere că Obama nu va avea altă opțiune decât să sprijine un atac israelian înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Potrivit aceleiași relatări, există însă o opoziție con-siderabilă față de un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în această etapă. Printre cei care se opun, se află președintele Shimon Peres, șeful de Stat major al armatei și generali de top, comunitatea de informații și liderul opoziției Shaul Mofaz.
Dar, mai afirmă Ben-David, cel care va trebui să ia decizia va fi guvernul israelian, în cadrul căruia Netanyahu are "aproape garantată" o majo-ritate.
v v v
Potrivit altor informații din presa de ieri, Netanyahu l-a trimis pe consilierul de securitate națională, Yaakov Amidror, pentru a discuta cu liderul spiritual al partidului ultrareligios Shass, rabinul Ovadia Yossef, pentru a obține susținerea miniștrilor Shass în favoarea unui atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei