Noua strategie energetică a Bulgariei prevede că termocentralele pe cărbune vor funcţiona până în 2030

de Mircea GHIȚĂ Miercuri, 18 Ianuarie 2023 74
O nouă strategie energetică a Bulgariei până în anul 2053 se bazează pe funcţionarea în continuare a termocentralelor pe cărbune până în 2030, pe energia nucleară, mai multe proiecte în domeniile energiei fotovoltaice şi eoliene, utilizarea energiei geotermale pentru sistemele locale de termoficare şi baterii pentru stocarea de electricitate.
Această strategie a fost lansată marţi în dezbatere la o masă rotundă organizată la Sofia, la care au participat preşedintele Rumen Radev, premierul Galab Donev şi ministrul Energiei, Rossen Hristov.
Printre obiectivele strategice pentru dezvoltarea sectorului energetic, menţionate în document, se numără asigurarea securităţii energetice a ţării şi a regiunii şi păstrarea rolului Bulgariei de lider în energie, protejarea securităţii naţionale şi intereselor economice, atingerea obiectivelor de decarbonizare stabilite la nivelul UE, creşterea eficienţei energetice, derularea unei tranziţii juste în regiunile afectate şi protejarea împotriva sărăciei energetice.

În sectorul producţiei de electricitate pe bază de cărbune, strategia prevede utilizarea capacităţilor actuale până în 2030, pentru a asigura securitatea energetică şi introducerea de soluţii tehnice pentru a reduce emisiile.
În sectorul energiei nucleare, strategia prevede construirea unor noi capacităţi de 2.000 de megawaţi la centrala de la Belene până în
 
2035-2040, precum şi construirea unor capacităţi de înlocuire de 2.000 de megawaţi la centrala de la Kozlodui, până în 2045.
De asemenea, este avută în vedere construirea a 7 GW de capacităţi fotovoltaice şi 2 GW de capacităţi eoliene până în 2030 şi a 12 GW de capacităţi fotovoltaice şi 4 GW de capacităţi eoliene până în 2050. Noi proiecte de hidrocentrale cu o capacitate de 870 MW sunt planificate până în 2030 şi de 1.270 MW până în 2050. În domeniul energiei geotermale, accesul se pune pe eficientizarea sistemelor locale de termoficare. Mai mult, strategia prevede construirea unor instalaţii de electroliză cu o capacitate de 1 GW până în 2030 şi de 5 GW până în 2050 pentru consumul intern şi extern.

În domeniul stocării energiei, strategia prevede extinderea hidrocentralei cu acumulare prin pompare de la Chaira, până în 2030, şi construcţia de noi hidrocentrale cu acumulare prin pompare, cu o capacitate de 1 GW, până în 2035, introducerea unor capacităţi de stocare în baterii de 600 MW până în 2030 şi a unor sisteme sezoniere de stocare de 1,5 GW până în 2050. De asemenea, strategia prevede modernizarea şi construcţia de noi linii de transport cu o lungime de 1.900 de kilometri, digitalizarea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie şi construirea a 1.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în 2030.
Totodată, documentul oferă măsuri pentru a răspunde la sărăcia energetică şi a îmbunătăţi eficienţa energetică a gospodăriilor.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei