Opoziţia siriană lansează un apel la reluarea negocierilor cu regimul al-Assad

de Sorin MIHALACHE Luni, 05 Iunie 2023 100
Opoziţia siriană a îndemnat la reluarea discuţiilor cu regimul lui Bashar al-Assad sub egida ONU, după reintegrarea Damascului în lumea arabă după ani de izolare, notează agenţia AFP.
„Contextele internaţionale, regionale, precum şi situaţia din Siria sunt propice reluării negocierilor directe în cadrul unui program şi al unui calendar precis”, a estimat într-un comunicat de presă Înaltul Comitet pentru Negocieri (HCN), regrupând principalii reprezentanţi ai opoziţiei la regimul sirian.
Negocierile vizând rezolvarea crizei siriene au stagnat de la adoptarea, în 2015, a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, prevăzând printre altele o nouă Constituţie şi alegeri.
La finalul unei reuniuni de două zile de la Geneva, HCN a chemat la sprijinirea eforturilor Naţiunilor Unite pentru a lua măsurile necesare în vederea unei soluţii politice globale, în conformitate cu această rezoluţie a ONU.
Într-un context regional de apropiere diplomatică, Liga Arabă a reintegrat în mai regimul sirian, ostracizat în ultimii 12 ani din cauza represiunii din 2011 a revoltei populare declanşate pe fondul Primăverii Arabe şi care a degenerat în război civil.
Implicând actori regionali şi internaţionali, conflictul a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei