Parlament European: Dreptul la avort ar trebui înscris în Carta Drepturilor Fundamentale a UE

de Sorin MIHALACHE Duminică, 10 Martie 2024 110
Două politiciene de rang înalt din grupurile Verzilor şi liberal din Parlamentul European s-au exprimat în favoarea includerii dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, făcându-se ecoul unui apel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, transmite agenţia DPA.
Eurodeputatele Terry Reintke, desemnată lideră a campaniei electorale a Verzilor europeni, şi Valérie Hayer, lidera grupului liberal Renew, au acordat un interviu grupului media RND, publicat duminică.
„Dreptul la avort în condiţii de siguranţă aparţine Cartei UE ca un drept fundamental2, a spus germana Terry Reintke, membră a PE din 2014. „Dreptul unei femei de a lua decizii autonome cu privire la corpul său nu ar trebui să depindă de ce partide politice se întâmplă să se afle la putere la un moment dat”, a adăugat ea.
La rândul său, eurodeputata franceză Valérie Hayer, o aliată a lui Macron, a declarat că sprijină iniţiativa preşedintelui francez.
„În timp ce dreapta radicală luptă din greu să găsească noi căi de a-şi promova agenda reacţionară, noi, într-o societate cu adevărat liberală, trebuie să susţinem drepturile femeilor cu mai multă fermitate ca niciodată: dreptul la avort trebuie înscris în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, pentru că nu trebuie să lăsăm niciodată drepturile femeilor în seama populiştilor”, a spus ea.
Macron a declarat, vineri, că libertatea de a avorta ar trebui inclusă în Cartă.
Franţa a înscris în Constituţia ţării dreptul la avort în urma unui vot de referinţă al parlamentului lunea trecută.
Avorturile până a 10-a săptămână de sarcină erau permise în Franţa începând din 1975. Ulterior, legea a fost modificată pentru a permite avorturile până a 14-a săptămână de sarcină. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei