Polonia lansează o campanie diplomatică asupra reparaţiilor de război pe care le solicită Germaniei

de Cuget Liber Joi, 24 Noiembrie 2022 101
Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat că guvernul de la Varşovia a transmis către circa 50 de ţări note diplomatice de informare asupra cererii pe care Polonia a adresat-o Germaniei să-i plătească reparaţii de război pentru Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia DPA, consultată de Agerpres.
 
Potrivit oficialului citat, respectiva notă a fost remisă ţărilor membre ale UE, NATO şi Consiliului Europei, iar aceasta cuprinde informaţii despre fundamentele de drept, raţiunile istorice şi morale ale Poloniei de a solicita Germaniei reparaţii de război.
„Prin această notă, informăm statul german şi partenerii noştri europeni că declaraţiile despre responsabilitatea morală nu pot ţine loc unui acord just de plată a compensaţiilor, reparaţiilor şi returnării bunurilor culturale şi operelor de artă sustrase Poloniei, precum şi resurselor sale bancare”, a motivat ministrul adjunct polonez de externe. „Numai aşa relaţiile noastre vor putea fi oneste în viitor şi reconcilierea noastră va fi reală, nu doar una de faţadă”, a completat el.
 
După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei, în septembrie, să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.
 
Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei