Premierul Macedoniei de Nord insistă că va folosi vechiul nume al ţării

de Sorin MIHALACHE Luni, 20 Mai 2024 185
Premierul desemnat al Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski, a declarat că va continua să folosească vechiul nume al ţării, Macedonia, în pofida nemulţumirii Greciei, cu care Skopje a ajuns la un acord în 2018 pentru a-şi schimba denumirea, relatează agenţia AFP.
„Modul în care îmi voi numi ţara este dreptul meu fundamental”, a declarat Hristijan Mickoski, preşedintele VMRO-DPMNE, o formaţiune naţionalistă de dreapta care a câştigat alegerile legislative şi prezidenţiale din 8 mai. „Dacă Grecia crede că am încălcat acordul de la Prespa, există Curtea Internaţională de Justiţie. Ei pot lansa un proces acolo şi ne vom confrunta acolo cu argumente. Nu mi-aş dori să se întâmple asta”, a adăugat premierul.
Skopje a încheiat un acord istoric cu Atena în 2018, acceptând să adauge menţiunea geografică „de Nord” la numele ţării - pentru a se face distincţie de provincia greacă Macedonia - punând astfel capăt unei dispute de zeci de ani cu Grecia, care i-a blocat din acest motiv aderarea la NATO şi negocierile sale de aderare la Uniunea Europeană.
Semnat de guvernul social-democrat şi de stânga macedonean la acea vreme în Grecia, acest acord a permis Macedoniei de Nord să adere la NATO în 2020.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei