Președintele Macedoniei refuză să promulge legea de promovare a limbii albaneze

de Cuget Liber Vineri, 19 Ianuarie 2018 130
 Președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a refuzat să promulge o lege adoptată de Parlament, prin care albaneza ar fi devenit a doua limbă oficială a țării, informează DPA. Șeful statului a blocat astfel, temporar, o parte a acordului pe care se bazează coaliția premierului Zoran Zaev.
"Legea introduce un paralelism costisitor la toate nivelurile administrației, ducând la blocarea și disfuncționalitatea lor completă", a declarat președintele.
Partidul social democrat al lui Zaev și reprezentanții etnicilor albanezi au format o alianță care a răsturnat de la putere partidul naționalist VMRO al lui Ivanov, după 11 ani. Statutul limbii albaneze a fost o promisiune importantă din partea premierului, în schimbul sprijinului indispensabil din partea parlamentarilor albanezi.
Dacă Parlamentul aprobă din nou legea, președintele este obligat să o promulge, permițând astfel etnicilor albanezi să își folosească limba maternă în toate instituțiile de stat.
Minoritatea albaneză constituie aproape un sfert din populația de 2,1 milioane a Macedoniei și sunt majoritari local în nord-vestul țării. Naționaliștii se tem de posibilitatea creării unor diviziuni pe criterii etnice. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei