Preşedintele Portugaliei a promulgat legea de dezincriminare a eutanasiei

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 17 Mai 2023 87
Preşedintele Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat legea de dezincriminare a eutanasiei adoptată săptămâna trecută de parlament, după un proces legislativ laborios, transmite agenţia AFP.
Şeful statului „a promulgat decretul, aşa cum era obligat să facă prin Constituţie”, a indicat preşedinţia într-un comunicat.
Versiunea finală a legii încadrând „moartea asistată medical” a fost adoptată vinerea trecută cu 129 de voturi „pentru” dintr-un total de 230 de deputaţi, printre care cele aleşilor Partidului Socialist la putere.
„Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege pe care a respins-o şi care a fost confirmată de Adunarea Republicii. O voi promulga, desigur, este datoria mea constituţională”, a declarat Rebelo de Sousa după vot.
O majoritate parlamentară s-a pronunţat deja de patru ori în favoarea dezincriminării morţii asistate în ultimii trei ani. Dar textul s-a lovit ulterior de rezervele Curţii Constituţionale şi ale şefului statului, catolic practicant. Pentru a depăşi ultimul veto prezidenţial, socialiştii au hotărât să voteze a doua oară acelaşi text.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei