Putin revine la Kremlin pentru un mandat de șase ani

de Cuget Liber Luni, 05 Martie 2012 473
Liderul național rus Vladimir Putin a fost ales ieri președinte al Rusiei cu aproximativ 62,55% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale difuzate de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea a 29% din sufragii.
Revenirea lui Putin la Kremlin era una previzibilă, el fiind cel mai popular lider al Rusiei, în ciuda mișcărilor de protest ale opoziției, acutizate după legislativele din 4 decembrie, câștigate de partidul său, Rusia Unită.
Deși observatorii independenți și candidații partidelor de opoziție afirmă că la scrutinul de duminică s-au înregistrat peste 3.000 de nereguli, șeful staffului electoral al lui Vladimir Putin, Stanislav Govoruhin, a declarat că acestea sunt "cele mai curate alegeri din istoria Rusiei".
Fost agent KGB în Germania Democrată, Vladimir Putin a impus în cei 12 ani aflați la putere un sistem politic peste măsură de dur, în numele "stabilității" și în detrimentul libertăților.
În august 1999, când a fost numit premier de președintele de atunci Boris Elțin, discreditat și 'învins' de alcool, Rusia era o țară slăbită de criza economică din 1998.
Un om al disciplinei și un mare iubitor de public, acest jurist de formație care a lucrat în serviciul sovietic de informații externe a început să reconstruiască autoritatea în stat, formând o "verticală a puterii" ce depindea doar de el.
Boris Elțin și anturajul său au fost seduși de discreția și eficacitatea acestui om cu privirea pătrunzătoare. Putin a lucrat la primăria orașului Sankt Petersburg, apoi în administrația Kremlinului, înainte de a fi 'parașutat' în 1998 în fruntea FSB (serviciul intern de securitate, succesor al KGB).
Vladimir Putin dorea să pună punct dezintegrării Rusiei, fiind profund marcat de prăbușirea Uniunii Sovietice, pe care a trăit-o etapă cu etapă la Dresda, în Germania de Est, unde s-a aflat la post, trimis de KGB, din 1985 până în 1990. De altfel, el avea să califice mai târziu dispariția URSS drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX".
Cultivându-și deja imaginea de dur, la 1 octombrie 1999, în urma unui atentat, el începe al doilea război în Cecenia, un conflict sângeros, marcat de atrocități și de bombardarea fără discernământ a capitalei cecene Groznâi.
Cu acest război va începe popularitatea lui în Rusia, iar Occidentul își va forma despre el imaginea unui lider autoritar.
Boris Elțin demisionează la sfârșitul anului 1999 și îi încredințează prerogativele lui Vladimir Putin, care se impusese deja ca noul personaj forte al țării, imagine pe care o are și astăzi.
Ales cu ușurință șef al statului în anul 2000, Putin se bazează tot mai mult pe 'structurile de forță' (servicii secrete, poliție, armată) și pe apropiați din Sankt Petersburg, oraș în care s-a născut la 7 octombrie 1952.
Apropiindu-se de sfârșitul celui de-al doilea mandat consecutiv, în 2008, și nevoit să abandoneze Kremlinul, el nu a renunțat totuși la putere, încredințându-i președinția unuia dintre apropiați - Dmitri Medvedev - și preluând funcția de premier.
După aproape patru ani, Putin a rămas adevăratul om forte al țării.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei