Raport ONU: Nu există nicio dovadă a unor legături teroriste la UNRWA

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 24 Aprilie 2024 146
Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) din Fâşia Gaza are probleme de neutralitate politică, dar Israelul nu a oferit încă dovada că unii dintre membrii săi ar avea legături cu organizaţii teroriste precum Hamas, concluzionează un raport transmis secretarului general al ONU, Antonio Guterres, informează agenţia de presă AFP.
„UNRWA este de neînlocuit şi indispensabil pentru palestinieni”, subliniază autorii raportului, un grup independent prezidat de fostul ministru francez de Externe Catherine Colonna şi însărcinat de secretarul general Antonio Guterres cu misiunea de a evalua neutralitatea agenţiei.
Acest raport foarte aşteptat, de aproximativ 50 de pagini, rezultatul a nouă săptămâni de discuţii şi misiuni în Israel, Cisiordania ocupată şi Iordania conţine mai multe recomandări pe care Catherine Colonna le-a prezentat presei la sediul ONU din New York, după luni de tulburări care au afectat UNRWA.
„Ceea ce trebuie îmbunătăţit va fi îmbunătăţit. Sunt încrezătoare că implementarea acestor măsuri va ajuta UNRWA să îşi îndeplinească mandatul”, a spus fostul şef al diplomaţiei franceze. Ea a încurajat ferm comunitatea internaţională să fie alături de agenţie pentru ca aceasta să îşi poată îndeplini misiunea şi să facă faţă provocărilor care apar.
Purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric, a asigurat că „secretarul general a acceptat recomandările cuprinse în raportul doamnei Colonna şi că un plan de acţiune va fi implementat”.
„UNRWA rămâne crucială în furnizarea de ajutor umanitar vital şi servicii sociale esenţiale, în special în sănătate şi educaţie, refugiaţilor palestinieni din Gaza, Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania”, subliniază grupul independent.
„Agenţia este de neînlocuit şi indispensabilă pentru dezvoltarea umană şi economică a palestinienilor şi mulţi consideră UNRWA drept un colac de salvare umanitar. Însă, în pofida acestui cadru solid, problemele legate de neutralitate persistă”, notează raportul. Acestea includ cazuri de angajaţi care îşi exprimă public opiniile politice, manuale şcolare cu conţinut problematic provenind din ţara gazdă şi utilizate în anumite şcoli UNRWA, sindicalişti politizaţi care ameninţă managementul UNRWA şi perturbă operaţiunile umanitare. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei