Rezultat electoral istoric pentru moştenitorii ramurii politice a ETA în Ţara Bascilor

de Sorin MIHALACHE Luni, 22 Aprilie 2024 388
Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, transmite agenţia AFP.
Formaţiunea a trecut de la 21 la 27 de locuri în parlamentul regional cu 75 de locuri şi, prin urmare, deţine acelaşi număr de deputaţi ca Partidul Naţionalist Basc (PNV), un partid conservator care a dominat viaţa politică regională timp de decenii.
PNV, care a pierdut patru mandate, este însă, teoretic, asigurat că va păstra puterea în această bogată regiune industrială, cu o populaţie de 2,2 milioane de locuitori şi cu numeroase competenţe (sănătate, educaţie, poliţie, închisori).
Potrivit analiştilor, coaliţia la putere în regiune dintre PNV şi socialiştii premierului Pedro Sanchez, care s-a clasat pe locul al treilea, ar urma să fie reînnoită.
„PNV a câştigat alegerile şi deci îşi va asuma responsabilitatea pentru formarea guvernului regional”, a declarat preşedintele acestuia, Andoni Ortuzar. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei