Uniunea Europeană a condamnat, recent, atacul cibernetic care a avut loc în octombrie 2019 asupra Georgiei și s-a declarat "îngrijorată de înmulțirea acțiunilor destabilizatoare în spațiul cibernetic", relatează AFP.
La 28 octombrie 2019, Georgia a fost victima unui atac cibernetic țintit care a produs daune infrastructurii sale sociale și economice.
"Uniunea Europeană și statele membre își exprimă îngrijorarea față de acest atac cibernetic, care a dovedit dispreț față de securitatea și stabilitatea spațiului cibernetic și care compromite dezvoltarea avantajelor politice, sociale și economice oferite de internet și de utilizarea tehnologiilor de informații și de comunicații (TIC)", a precizat șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-un comunicat transmis în timpul summitului european de la Bruxelles.
Josep Borrell nu i-a numit pe autorii acestui atac și nu a evocat nicio măsură din partea UE. Înaltul Reprezentant al UE a deplâns în urmă cu câteva săptămâni în Parlamentul European incapacitatea blocului comunitar de a-și procura "pârghii" pentru a face ca pozițiile sale să fie respectate. Georgia și doi dintre aliații săi occidentali, SUA și Marea Britanie, au acuzat joi serviciul de informații al armatei ruse (GRU) că a declanșat acest atac cibernetic.
Josep Borrell dă asigurări că "Uniunea Europeană și statele sale membre vor continua să ajute Georgia să își consolideze rezistența cibernetică".
Atacul este cea mai recentă presupusă tentativă a Rusiei de a submina și destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două țări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independență a acesteia și a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia.