Scandalul informațiilor scurse de la Pentagon: Bulgaria a declarat că oferă Ucrainei flota sa de avioane

de Madalina PETRESCU Luni, 10 Aprilie 2023 213
Unul dintre documentele cu informații secrete ale Pentagonului, ajunse în mediul online, se referă la declarația Bulgariei care ar fi dispusă să ofere Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite.

O asemenea acţiune este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei