Secretarul general al ONU le-a cerut liderilor lumii să dea dovadă de viziune şi curaj în apropierea Summitului Viitorului, menit să consolideze instrumentele internaţionale pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor secolului al-XXI-lea, relatează agenţia AFP.
- Publicitate -
Antonio Guterres a lansat în 2021 ideea acestui summit care urmează să adopte pe 22 septembrie, „Pactul Viitorului”, înainte de marea reuniune anuală care va reuni la ONU, la New York, peste 100 de şefi de stat şi de guvern.
Dar, în timp ce negocierile intense continuă, cea mai recentă versiune a textului publicată la sfârşitul lunii august este descrisă de mulţi observatori ca fiind în mare parte lipsită de ambiţie.
„Avem nevoie de o ambiţie maximă în aceste ultime zile de negocieri. Pentru că provocările cu care ne confruntăm se schimbă mult mai repede decât capacitatea noastră de a le rezolva”, a declarat Guterres în cadrul unui eveniment virtual.
„Nu avem un răspuns global eficient la ameninţările noi şi chiar existenţiale”, a deplâns el, referindu-se la schimbările climatice sau la dezvoltarea inteligenţei artificiale (IA) într-un „vid etic şi juridic”. „Dar şi conflicte acerbe actuale, ameninţările nucleare, populismul, diviziunile geopolitice”, a menţionat liderul ONU.
„Instituţiile noastre nu pot ţine pasul, pentru că au fost concepute pentru o altă epocă şi o altă lume. Consiliul de Securitate al ONU este blocat într-o falie temporală, arhitectura financiară internaţională este învechită şi ineficientă. Aşadar, fac apel la statele membre să acţioneze rapid, cu viziune, curaj, solidaritate şi într-un spirit de compromis pentru Pactul Viitorului”, a insistat secretarul general al ONU.
Pentru cancelarul german Olaf Scholz, co-facilitator al negocierilor cu Namibia, exista cel puţin o veste bună. „Majoritatea ţărilor lumii sunt de acord asupra obiectivelor pe care ar trebui să le vizeze omenirea, dorim o lume sigură, paşnică, justă, egalitară, incluzivă, durabilă şi prosperă”, a declarat el în cursul acestui summit virtual.
„Pactul ne oferă şansa de a schimba naraţiunea diviziunii, polarizării şi incertitudinii, o şansă de a arăta lumii că cooperarea poate aduce în continuare rezultate, că multilateralismul este viu”, a adăugat el.
Textul aflat în prezent discuţie prezintă aproximativ 60 de acţiuni în domenii care variază de la importanţa multilateralismului la respectarea Cartei ONU şi menţinerea păcii, reformei instituţiilor financiare internaţionale la cea a Consiliului de Securitate al ONU sau lupta împotriva schimbărilor climatice, dezarmarea, dezvoltarea IA.