Societatea Ornitologică Română sărbătoreşte la 1 aprilie 30 de ani de Ziua Păsărilor în natură

de Mircea GHIȚĂ Miercuri, 29 Martie 2023 791
Societatea Ornitologică Română (SOR) sărbătoreşte, în data de 1 aprilie, 30 de ani de Ziua Păsărilor în natură, astfel că invită oamenii să iasă în aer liber, să se bucure de spectacolul migraţiei de primăvară, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Începând cu 1994, Societatea Ornitologică Română a introdus în calendarul evenimentelor sale ziua de 1 aprilie ca Ziua Păsărilor, care era sărbătorită încă din perioada interbelică, în principal în şcoli. Profesorii profitau de această zi şi le vorbeau elevilor despre lumea fascinantă a păsărilor şi cum le puteau ajuta.
Conform sursei citate, este o perioadă bună de a ieşi în natură, de a ne bucura de cântecul păsărilor, de a monta un cuib artificial, pe care mai apoi să-l monitorizăm şi să-l igienizăm o dată la cel puţin doi ani, după ce înaripatele părăsesc "locuinţa".
"Începutul lunii aprilie este momentul perfect de a observa păsările în natură. Suntem încă în plină migraţie de primăvară, iar unele înaripate continuă să sosească din cartierele de iernare. Cele care sunt deja aici ne încântă auzul cu cântecul lor şi sunt foarte ocupate cu construirea cuibului, găsirea perechii şi protejarea teritoriului. Este un bun prilej să le dăm şi noi o mână de ajutor. Cuiburile artificiale construite corect pot asigura locuri de cuibărit pentru păsările sălbatice. Mai mult, este una din cele mai simple măsuri de conservare prin care putem ajuta populaţiile de păsări să cuibărească în siguranţă în oraşe. Este important să înţelegem că protejând natura, avem de fapt grijă şi de sănătatea noastră, iar implicându-i pe cei mici în astfel de activităţi creştem generaţii mai implicate. În acelaşi timp, păsările sunt şi indicatori excelenţi ai sănătăţii mediului", a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Cu prilejul zilei de 1 aprilie, ne dorim ca oamenii să înveţe să recunoscă speciile comune de păsări din parcuri şi păduri, dar şi să ştie şi cum le pot ajuta. Pe site-ul www.sor.ro, în pagina proiectului Ziua Păsărilor se găsesc toate informaţiile importante: ce hrană preferă păsările, când este bine să le hrăneşti, cum să le identifici după cântec şi formă, cum să construieşti şi să amplasezi corect un cuib.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei