Turcia: Erdogan, atacat la televiziunea de stat de candidatul kurd la prezidențiale

de Cuget Liber Marţi, 19 Iunie 2018 202
Candidat la alegerile prezidențiale din Turcia de la sfârșitul săptămânii, liderul partidului prokurd, Selahattin Demirtas, a denunțat din închisoare, la televiziunea de stat, regimul "represiv" al președintelui Recep Tayyip Erdogan, candidat la propria succesiune, relatează AFP.
Întemnițat din noiembrie 2016, liderul Partidului Democratic al Popoarelor (HDP) l-a acuzat pe președintele în exercițiu că l-a închis din motive politice.
"Singurul motiv pentru care mă aflu aici este că AKP se teme de mine", a declarat el, referindu-se la partidul președintelui turc.
Îmbrăcat într-un costum închis, Selahattin Demirtas a apărut într-un interviu înregistrat anterior pentru postul național TRT din celula închisorii din Edirne (nord-vest), pentru că autoritățile nu i-au permis să meargă la sediul din Ankara al televiziunii.
TRT a fost criticată că acoperă din abundență campania lui Erdogan și că îi ignoră pe ceilalți candidați, în special pe Demirtas. A fost pentru prima dată când un candidat a vorbit din celula sa.
Demirtas, un avocat în vârstă de 45 de ani, a fost arestat împreună cu mai mulți deputați din partea HDP la 4 noiembrie 2016, pe fondul epurărilor declanșate după puciul eșuat de la 15 iulie același an.
Acuzat că face propagandă și că aparține Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație considerată "teroristă" de Ankara și aliații săi occidentali, Demirtas riscă până la 142 de ani de închisoare.
Acest fapt nu a împiedicat HDP să îl desemneze candidat la prezidențiale, care se desfășoară odată cu legislativele, la data de 24 iunie.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei