Turcia lansează în premieră o rachetă rusească şi provoacă furia SUA

de Cuget Liber Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 595
Turcia a lansat în premieră o rachetă, în cadrul unui prim test al sistemului antiaerian rusesc S-400, recent achiziţionat de Ankara, informează Reuters. Departamentul de Stat al SUA a  apreciat drept „inacceptabilă” achiziţia acestui sistem. NATO şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de folosirea, de către Turcia, a sistemului S-400, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

„Sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că SUA a exprimat „la cel mai înalt nivel” faptul că achiziţia de S-400 este „inacceptabilă” şi că Washingtonul se aşteaptă ca acest sistem să nu devină operaţional.

„Dacă se confirmă, condamnăm ferm lansarea acestei rachete, pe care o vedem incompatibilă cu responsabilităţile pe care Turcia le are faţă de NATO şi partenerul său strategic, SUA”, a adăugat Ortagus.

Presa turcă a relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei