Un palat vechi de 3.400 de ani a ieșit la iveală de sub ape, din cauza secetei

de Cuget Liber Luni, 01 Iulie 2019 242
Un palat vechi de 3.400 de ani a apărut la suprafață din apele tot mai mici ale unui rezervor din Kurdistanul irakian, pe fondul secetei prelungite.

O echipă de arheologi mixtă, formată din germani și kurzi, a muncit contra cronometru la acest sit, pentru că se știa că nivelul apei va urca din nou.

A descoperit ziduri din cărămidă din lut înalte de doi metri, picturi murale excelent conservate, în culori vibrante: roșu și albastru, arată CNN.

În interiorul sau au fost găsite și zece texte cu scriere cuneiforma. Unul dintre ele arată că palatul a făcut parte, la un moment dat, din vechiul oraș Zachiku.

Palatul se întinde pe 2.000 de metri pătrați și a făcut parte inițial din Regatul Mitanni, un stat străvechi, puțin studiat, al hurienilor în nordul Siriei și sud-estul Anatoliei.

Descoperirea a fost numită de către Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen, "o senzație arheologică", potrivit Ziare.com. Între timp, palatul a dispărut iar sub ape și nu se știe când va deveni din nou vizibil.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei