Ursula von der Leyen o propune Iliana Ivanova ca nou comisar din partea Bulgariei

de Sorin MIHALACHE Joi, 29 Iunie 2023 80
Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a propus ca bulgara Iliana Ivanova să fie noul comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, după ce predecesoarea acesteia, Mariya Gabriel, a demisionat din funcţie în luna mai, pentru a încerca să formeze un guvern în Bulgaria, relatează agenţia EFE.
Într-o declaraţie, Von der Leyen a transmis că i-a intervievat pe cei doi candidaţi propuşi de Sofia - Iliana Ivanova şi Daniel Lorer - şi că, deşi ambii au demonstrat „un mare angajament faţă de Uniunea Europeană şi activitatea comisarului” şi au „experienţa relevantă pentru această funcţie”, a ales să o propună pe Ivanova.
În vârstă de 44 de ani, Iliana Ivanova „are o experienţă semnificativă în afacerile europene, fiind membră a Curţii de Conturi Europene din 2013 şi, înainte de aceasta, membră a Parlamentului European între 2009 şi 2012 şi vicepreşedintă a Comisiei pentru control bugetar”, a explicat şefa CE.
Potrivit lui Von der Leyen, experienţa sa anterioară va fi „crucială” pentru punerea în aplicare a programului de cercetare Orizont Europa, pentru îmbunătăţirea performanţei bugetului UE pentru cercetare şi pentru „obţinerea unui impact mai bun pe teren”.
Mariya Gabriel a demisionat din funcţia de comisar pe 15 mai, pentru a accepta mandatul de a încerca să formeze un guvern în Bulgaria, iar pe 6 mai, a preluat portofoliul de vicepremier şi şef al afacerilor externe în noul executiv al ţării sale.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Ultima oră

Titlurile zilei