Medicul de gardă Aveți probleme cu gingiile?

de Florica ZDRU Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 421
"La vârsta de 34 de ani este posibil să se retragă gingiile, fără să ai probleme cu dantura? Dentistul mi-a spus că o să ne vedem cam des în perioada următoare, pentru tratament. Din ce știu eu, dinții se retrag din gingii mai spre bătrânețe…" (Aura Lascăr). 

v v v
Potrivit medicului stomatolog Cecilia Stănică, chiar dacă dinții sunt sănătoși, asta nu exclude posibilitatea instalării retracției gingivale, care este un proces de retragere a gingiilor, urmat ulterior de expunerea rădăcinilor dentare. Alarmant este că trei din patru adulți suferă de un anumit grad de retracție gingivală, însă, de regulă, nu se resimte durere. Este și motivul pentru care nu este luată în considerare decât în stadiile avansate.
Cauzele retracției premature
Cu toate că, din punct de vedere fiziologic, retracția se poate instala odată cu înaintarea în vârstă, unele persoane sunt afectate mult mai timpuriu decât în mod normal. În cele mai multe situații, tulburarea este favorizată de efectele nefaste ale periajului agresiv sau de igiena orală incorectă. Toate astea duc la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe suprafața dinților, provocând detașarea gingiei. La fel de adevărat este însă că retracția gingivală poate să fie cauzată și de afecțiuni parodontale. Pentru că dentina prezintă mii de canalicule care ajung la pulpa dentară unde sunt și nervii, când se consumă ceva rece sau dulce, excitantul se propagă prin aceste canalicule, ajungând la nerv, rezultând durerea de care vă plângeți.
Când însă retracția gingivală este cauzată de boala parodontală, primul pas ar fi o curățare specială a zonei prin detartraj și curățarea suprafeței rădăcinii cu instrumente speciale. S-a dovedit că pentru mulți pacienți, acest tratament, alături de o igienă perfectă și vizite regulate la stomatolog, poate stopa boala parodontală și respectiv să prevină pierderi gingivale de-a lungul anilor. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei