Medicul de gardă Blocarea strănutului, o imensă greșeală

de Florica ZDRU Marţi, 25 Septembrie 2012 1173
"Cred că este și greșeala mea, mi-am învățat copiii de mici ca dacă se află într-un loc cu multă lume să blocheze strănutul, am eu o tehnică, apăs deasupra buzei de sus mai tare și stop strănut! Cineva mi-a spus că i-am învățat greșit, că strănutul nu trebuie sub nicio formă oprit, indiferent de locul unde te afli, ai dus batista la gură și punct, toată lumea strănută la o adică. Însă de ce nu trebuie oprit, n-a știut să-mi spună. Citesc această rubrică și m-am gândit că mă poate lămuri medicul de gardă. Vă mulțumesc anticipat pentru informații" (Cornelia Buciu).
Așa este, doamnă Buciu, strănutul nu trebuie blocat, această tentativă fiind considerată o mare greșeală. Nu o spunem noi, ci dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, care ne-a și explicat motivele care stau la baza acestei recomandări. Cel mai important lucru de știut despre strănut este că acesta poate fi semnalul atât al unor iritații nazale, dar și al unor afecțiuni. În principal, însă, acesta însoțește răcelile, dar și alergiile provocate de polen sau de alți factori alergeni. 
De ce nu trebuie oprit?
Medicul precizează că prin împiedicarea strănutului, indiferent de formula folosită în acest sens (ținerea de nas este o practică frecventă), persoana care se jenează să strănute dacă se află în public permite ca presiunea din plămâni determinată de inspirația reflexă să se descarce în altă parte. Și care ar fi acea altă parte? De obicei, descărcarea se face asupra urechii, astfel că secrețiile sunt împinse în ureche, iar pasul până la otite sau chiar rupturi de timpan este unul foarte mic. În concluzie, e mult mai bine să strănutați, cu condiția de a duce o batistă la nas. Nu este doar civilizat acest lucru, ci și o măsură necesară, din cauză că același strănut poate transmite o serie de boli grave. Și nu este vorba doar despre o răceală sau gripă, ci și de tuberculoză, varicelă și alte afecțiuni de natură virală.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei