Pentru sănătatea dumneavoastră Cartofii - inamicul obiceiului de a ronțăi

de Cuget Liber Sâmbătă, 20 August 2011 380
Ar fi bine ca oamenii să mănânce zilnic patru-cinci cartofi fierți în apă sau la abur, adică 200 - 300 g, în funcție de vârstă, greutate, sex și activitățile fizice derulate. Cartofii conțin mult amidon și hidrați de carbon, necesari ca rezervor de energie, sunt bogați în fibre, vitamine și minerale, ca și în fier, magneziu, crom sau zinc. Mai sunt bogați în potasiu și vitamina C. O porție de cartofi ar conține cam 40% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. În privința conținutului de antioxidanți, cel din cartofi este asemănător cu cel din broccoli și mult mai mare decât cel din morcovi, ardei sau ceapă.
Orezul, de exemplu, conține mult mai puține fibre decât cartofii. Consumați reci, cartofii au, datorită formării de fecule, mai multe fibre decât dacă sunt mâncați calzi. Cartofii calzi dau o mare senzație de îndestulare sau Index de Sațietate (IS). Cine mănâncă alimente cu un IS mare - lucru care nu este sinonim cu extracalorii - este sătul mai multă vreme și nu simte nevoia să ronțăie câte ceva între mese. Omul se simte sătul, fără să aibă totuși senzația de balonare. Prin urmare, consumul de cartofi ar duce la evitarea sau cel puțin la reducerea obiceiului de a mesteca mereu ceva, un adevărat flagel al societății actuale.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei